Hoe lang duurt het eigenlijk voor je tattoo is genezen?

De meeste tattoos kan je alles weer mee doen na ongeveer 2 a 3 weken. Dan kan je weer heerlijk lang onder de douche staan, naar de sauna, zwemmen, sporten enz.

Dit betekend alleen niet dat je tattoo compleet geheeld is! Voor al je huidlagen geheeld zijn (die er flink van langs krijgen van al die naalden) ben je zeker 3 maanden verder, maar ook dan moet wel alles goed gaan en dat gebeurt helaas ook niet altijd. Denk aan een ontsteking of verstikken zoals in mijn vorige bericht. Meestal gaat alles gewoon goed en hoef je je niet druk te maken het is alleen wel belangrijk dat je er goed voor zorgt.

Hoe gaat het allemaal in zijn werk met genezing?

Je moet het eigenlijk zo zien, je hebt een flinke schaafwond. Zo zal het ook voelen de eerste paar dagen. Een branderig gevoel als je bijvoorbeeld gaat douchen. Je kunt je tattoo natuurlijk gewoon een handje helpen in de verzorging en bepaalde dingen als sporten en zwemmen even te laten, maar ook het goed verzorgen van de tattoo iedere dag is belangrijk. ‘Wat je eigenlijk bij een schaafwond meestal niet of minder snel doet’.

Het genezingsproces.

Je lichaam zwelt op en zal er de eerste 5 tot 7 dagen alles aan doen om zo min mogelijk bloedverlies te hebben en infecties tegen te gaan op de plek waar jij je tattoo hebt laten zetten.
Het is natuurlijk logisch dat je lichaam die inkt eigenlijk helemaal niet wilt hebben, bedenk je dus ook dat je lichaam de inkt er probeert uit te krijgen.
Doordat je lichaam het stollingsproces start om het bloeden te stoppen krijg je korstvorming. Die eerste korst laag is het belangrijkste! Deze zorgt er voor dat je huid zo snel mogelijk dicht gaat en infecties probeert tegen te houden. 
MENSEN DIE DUS ZEGGEN KORSTEN HOREN NIET OP EEN TATTOO… DAT HEB JE FOUT.
Het vervelende is alleen dat als je dikke korstjes hebt ze ook makkelijker en sneller afbreken of uitdrogen. En daarmee kan je flinke schade aan je tattoo aanrichten, daarom is het dus zo belangrijk om rustig aan te doen.

Even een paar kleine tips voor je korstjes!

  • Blijf er van af!
  • Probeer zo min mogelijk er aan te krabben, eigenlijk gewoon niet.
  • Pas op met het afdrogen van je tattoo. Probeer te deppen.
  • Help ze niet om van je lichaam af te komen. Ze zitten niet voor niks nog vast.
  • Door vaker per dag je tattoo te wassen beperk je de korstvorming.
  • Gebruik altijd de nazorg producten die Tattooschuur je aanbeveelt.
  • Laat je tattoo niet uitdrogen!

Het is belangrijk, zeker in de eerste fase je tattoo niet te laten uitdrogen. Hoe droger je tattoo hoe minder snel het geneest. Dit betekend trouwens niet dat je het zo nat mogelijk moet houden, want ook dit is niet goed dan verhoog je weer het risico op infecties.

Hou je dus goed aan de instructies die je krijgt van Tattooschuur. Smeer je tattoo regelmatig in het liefst 2 a 3 keer per dag. Dit ligt er ook een beetje aan op welke plek hij zit en wat voor werk je bijvoorbeeld doet. Smeer vooral niet te dik! Je lichaam moet wel kunnen ademen.

Dat je tattoo de eerste dagen rood, opgezet en warm is de eerste dagen is normaal. Elk lichaam reageert anders, bij de een is het wat meer dan bij de ander.
Is het nou na 5 dagen nog steeds heel erg rood of misschien wel erger geworden dan kan je beter even contact opnemen met Tattooschuur of met je huisarts. Het kan zijn dat hij dan misschien is geïnfecteerd.
Het kan zijn dat als je een lange sessie hebt gehad dat je wat grieperig aanvoelt. Je krijgt het koud terwijl je eigenlijk gewoon warm bent. Je zult je misschien ook wat vermoeid voelen. Dit hoort er soms bij. Het ligt er aan hoe jou lichaam reageert op jou tattoo, je lichaam is natuurlijk aan het herstellen en doet er alles aan om om je wond goed te laten genezen.
Hierna komen de jeuk en de velletjes…. Dit vind ik altijd het vervelendste deel!
Na een aantal dagen zijn de korstjes er af en is je lichaam zichzelf aan het herstellen en repareren.
Je tattoo zal er even anders uitzien als toen hij net gezet was. Niet zo fel van kleur bijvoorbeeld, want er zitten dode huidcellen boven op. Hier wilt je lichaam van af. Dit is het vervellen. Hoe lang en hoeveel dit gebeurt ligt aan je lichaam. Je tattoo zal droog aanvoelen.
Blijf van de velletje af en trek er niet aan net als bij de korstjes!
Je loopt dan opnieuw risico dat je tattoo beschadigd.
Wie zegt dat zijn tattoo al na 2 weken was geheeld bij zijn artiest… die heeft het echt mis.

We hebben nog een fase.

Je krijgt een wittige gloed over je tattoo en jij zal denken… wat is er gebeurt, wat heb ik fout gedaan? Niks je lichaam is nog steeds aan het herstellen en duurt een paar weken tot 3 of 4 maanden voor dat je tattoo helemaal geheeld is en je lichaam haar nieuwe huidlaag laat zien. 
Heb dus veel geduld en zit er niet te veel aan. Het duurt allemaal langer dan je denkt. 
Denk er dus aan:
– Regelmatig per dag schoonmaken en insmeren met de producten die Tattooschuur je aanbeveelt.
– Het proces duurt maanden voor het compleet geheeld is. Raak dus niet in paniek.
– Blijf van je korsten af en niet aan de velletjes trekken.
– Niet te vergeten ‘Geniet van je nieuwe tattoo!’