Mag je sporten met je nieuwe tattoo?

Het hangt natuurlijk af van een aantal factoren!

  • Wat doe je voor sport?
  • Is het een kleine of grote tattoo
  • Op welke plek zit de tattoo?

Wat doe je voor sport?

Hoe intensiever je sport/training hoe groter de kans dat je tattoo moet worden bijgewerkt.
Je beweegt vaak veel met sporten, het ligt er natuurlijk aan waar je tattoo zit maar hier komt dan veel beweging in voor en dit is niet goed voor je tattoo als je lichaam er voor aan het zorgen is dat je inkt aan het settelen is in je lichaam. 
Met een intensieve training heeft je lichaam ook minder kans op te helen.
Heb je bijvoorbeeld een nieuwe tattoo op je knie of bovenbeen, dan is het niet slim om veel te gaan squaten. Hiermee is je been constant in beweging en aan het rekken.
Je kan dus echt wel gaan voetballen als je een tattoo op je arm hebt laten zetten ‘tenminste… dan moet je natuurlijk niet met een sliding lekker met je arm over de grond glijden.’

Wanneer mag je weer sporten?

Je zal dit zelf moeten aankijken. Je moet niet alleen de inkt de tijd geven om te settelen, maar ook je lichaam zelf heeft het niet altijd makkelijk na zo’n intensieve zit van misschien wel een paar uur.
Heb je een hele kleine letter laten zetten dan is dat minder zwaar voor je lichaam dan wanneer je in 1 sessie je hele bovenarm laat vol tatoeëren.
Geef je lichaam dus ook wat rust.

De risico’s 

Irritaties!
Een branderig gevoel door je zoute zweet dat uit je poriën komt.
Ook te strakke kleding kan heel vervelend zijn, het wrijft over je tattoo waardoor deze kan beschadigen. Bij losse of wijde kleding krijg je dus weer dat infecties snel in je tattoo terecht komen.

Littekens
Stel je bent op de helft van je genezing, je wilt lekker gaan sporten en door die bewegingen laten korstjes los die eigenlijk nog niet los mochten komen omdat dit nog niet de bedoeling was van je lichaam. Hier kan je littekens aan over houden!
Wees echt voorzichtig als je korstjes hebt. Maak je tattoo goed schoon na het sporten! Dat is heel belangrijk.

Infecties
Je tattoo kan geïnfecteerd raken met sporten! Soms krijg ik de vraag.. huh hoe dan precies? Alle sporters om je heen zitten vol met bacteriën die schadelijk zijn voor jou tattoo. Sporters die voor jou niet even het apparaat schoonmaken. Of jou even een schouderklopje geven terwijl jij daar net een mooi zinnetje hebt laten plaatsen! Probeer gewoon zo min mogelijk direct contact te hebben met andere sporters, gewichten, vloer of matje.

Gebruik geen folie tijdens het sporten.
Je zult misschien denken.. dit houd toch bacteriën tegen? Ja klopt, maar jij zweet ook en dit kan niet verdampen onder de folie. En dus gaat je eigen zweet en bacteriën ook zijn werk doen.

Verzorging! HEEL BELANGRIJK!
Als je je tattoo gaat wassen maak dan eerst je eigen handen schoon. Hierna kan je de tattoo schoonmaken met een cleansing gel die te koop is bij Tattooschuur. Dep de tattoo hierna droog NOOIT vegen. Als je dit hebt gedaan mag je je tattoo insmeren met een verzorgende balm die ook te koop is bij Tattooschuur.